السلام عليكم ورحمةالله

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI
Komuniti WeLoveQurban

‘Komuniti WeLoveQurban’ sebelum ini dikenali sebagai Urusetia Qurban Aqiqah Perdana di bawah An Nahar Management. Kini ia dikenali sebagai ‘Komuniti WeLoveQurban’ iaitu satu komuniti yang bernaung di bawah Yayasan Al Baghdadi dan diuruskan oleh Komuniti WeLoveQurban yang mula dilaksanakan sejak Tahun 2006 serta berpengalaman lebih dari 10 Tahun.

Kelebihan Menyertai Komuniti WeLoveQurban:

Apakah Komuniti WeLoveQurban?

Komuniti WeLoveQurban adalah satu komuniti yang ditubuhkan bertujuan memberi kefahaman kepada orang ramai tentang info atau kepentingan tentang Ibadah Qurban atau Aqiqah.

LATAR BELAKANG

‘Komuniti WeLoveQurban’ sebelum ini dikenali sebagai Urusetia Qurban Aqiqah Perdana di bawah An Nahar Management. Kini ia dikenali sebagai ‘Komuniti WeLoveQurban’ iaitu satu komuniti yang memfokuskan aktiviti melaksanakan ibadah Qurban dan Aqiqah bagi dilaksanakan di negara-negara umat Islam yang lebih memerlukan. Komunti WeLoveQurban juga menyumbang kepada dana pendidikan Al Quran Yayasan Al Baghdadi bagi penyediaan pendidikan Al Quran Percuma kepada saudara baru, anak yatim dan orang asli di seluruh dunia. Komuniti WeLoveQurban telah bermula sejak tahun 2006 dan berpengalaman lebih dari 11 tahun melaksanakan ibadah Qurban dan Aqiqah.

OBJEKTIF PENUBUHAN

Tujuan utama penubuhan ‘Komuniti WeLoveQurban” adalah untuk membawa mesej tuntutan perlaksanaan Ibadah Qurban dan Aqiqah kepada masyarakat. Kami sedang berusaha menjalin hubungan dengan Institusi bagi membentuk ‘Komuniti WeLoveQurban’ di seluruh negara.

IBADAH AQIQAH

‘Aqiqah ialah sembelihan binatang an‘am yang dilakukan kerana menyambut kanak-kanak yang baru dilahirkan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah S.W.T. Aqiqah yang Afdhal dilakukan pada hari ke tujuh dari kelahiran bayi.

IBADAH QURBAN

Qurban ialah penyembelihan haiwan pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah dengan maksud untuk mendekatkan diri kepada Allah. Perintah berkorban telah disyariatkan oleh Allah kepada kita pada tahun ke 2 Hijrah bersamaan dengan perintah Solat Aidil Adha dan Zakat.

KATA ALUAN PENGERUSI KOMUNITI WELOVEQURBAN

Ustaz Qr. Jalaluddin Haji Hassanuddin.

Pengerusi Komuniti WeLoveQurban.

Puji dan syukur kepada Allah SWT kerana masih diberi peluang dan kesempatan membantu umat-umat Islam di negara lain menikmati daging Qurban dan Aqiqah yang jarang-jarang diperolehi lantaran kemiskinan dan kekurangan.

Komuniti WeLoveQurban sekali lagi menawarkan peluang melaksanakan tangggungjawab sebagai wakil untuk ibadah Qurban dan Aqiqah di samping dapat mempelajari Teknik Al Baghdadi iaitu satu teknik belajar Al Quran yang inovatif dan mampu mengaktifkan keupayaan otak kanan dan kiri kita.

Marilah bersama Komuniti WeLoveQurban menunaikan ibadah yang mulia ini kerana program ini bukan sekadar Qurban dan Aqiqah yang biasa akan tetapi sebuah tanda cinta dan kasih sayang terhadap umat Islam yang lain.

Semoga Allah SWT menerima segala amal kebajikan kita semua.

KATA ALUAN KETUA URUSETIA KOMUNITI WELOVEQURBAN

Ustaz Farhan Haji Alias

Ketua Urusetia Komuniti WeLoveQurban.

Alhamdulillah Raya Aidiladha bakal menjelma tidak lama lagi dan pastinya ibadah yang sinonim dengan Raya Aidiladha ini pastinya Haji dan ibadah Qurban.Alhamdulillah pada tahun ini komuniti We love Qurban yang telah berpengalaman selama 11 tahun dalam menguruskan pelaksanaan ibadah qurban masih lagi membuka peluang kepada masyarakat untuk mewakilkan komuniti Bagi Pelaksanaan Ibadah Qurban.

Komuniti WeLoveQurban pada tahun ini sekali lagi menawarkan pelaksanaan Ibdah Qurban yang akan dilaksanakan di empat buah negara yang lebih memerlukan seperti bangladesh, selatan thailand, indonesia dan vietnam .

Ayuh bersama Komuniti We Love Qurban dalam melaksanakan ibadah Qurban pada tahun ini dengan pelbagai-bagai kelebihan lain seperti Bengkel Tajwid Percuma untuk peserta Qurban dan Aqiqah  dan setiap penyertaan akan menyumbang kepada tabung pendidikan Al Quran Percuma  kepada Anak Yatim, Saudara Baru dan Orang asli dengan usahasama Yayasan Al Baghdadi.

Kami di Komuniti we Love Qurban mendoakan semoga Amal Ibadah yang dilaksanakan oleh kita semua diterima oleh Allah SWT. Amin..

KOMUNITI WELOVEQURBAN DI MEDIA

WeLoveQurban di Astro Oasis

WeLoveQurban di AlHijrah

WeLoveQurban di Bismillah Ad-Duha

NAK EBOOK PERCUMA IBADAH AQIQAH YANG DISUSUN OLEH USTAZ QR JALALUDDIN BIN HJ HASSANUDDIN?

Ebook 10 Tips Aqiqah Anak ini telah membantu ramai Ibu Bapa mengenal erti sebenar Ibadah Aqiqah dan Hikmah Ibadah Aqiqah.

Muat Turun Segera Ebook 10 Tips Aqiqah ini dengan Masukkan Nama dan Email Anda Sebelum ia Ditarik Balik..

3 LANGKAH MUDAH PENYERTAAN IBADAH QURBAN

PILIH PAKEJ SUMBANGAN

Pilih Pakej Sumbangan Anda Untuk Ibadah Qurban Atau Aqiqah

ISI MAKLUMAT PERIBADI

Isi Maklumat Peribadi Anda Beserta Nama Individu Untuk Penyertaan Qurban atau Aqiqah

BUAT PEMBAYARAN ONLINE

Buat Pembayaran Secara Online Dengan Sistem Tempahan Kami Yang Memudahkan & Selamat. Resit Pembelian Akan Di Emailkan Secara Automatik Kepada Anda

FIRMAN ALLAH

“Dan telah Kami jadikan untuk kamu unta-unta itu sebahagian dari syi’ar Allah, kamu memperoleh kebaikan yang banyak padanya, maka sebutlah olehmu nama Allah ketika kamu menyembelihnya dalam keadaan berdiri (dan telah terikat). Kemudian apabila telah roboh (mati), maka makanlah sebahagiannya dan beri makanlah orang yang rela dengan apa yang ada padanya (yang tidak meminta-minta) dan orang yang meminta. Demikianlah Kami telah menundukkan untua-unta itu kepada kamu, mudah-mudahan kamu bersyukur..”

– Surah Al-Haj:36

“Kami yakin Tuan/Puan bersedia bersama-sama kami untuk menjayakan hasrat murni ini dengan turut bersama menunaikan Ibadah Qurban atau Aqiqah tuan/puan di bumi tempat menginapnya umat Islam yang kurang bernasib baik & tertindas ini. Sekurang-kurangya kita umat Islam di Malaysia turut menyatakan rasa kebersamaan kita dengan mereka walaupun hanya setahun sekali. “

Dengan penyertaan anda dalam Ibadah Qurban atau Aqiqah ini dapat memberi sedikit sinar kepada mereka yang memerlukan.

Bantu Kami Sebarkan Laman Web ini Kepada Rakan-Rakan Anda di Media Sosial Dengan Klik Butang Share Di Bawah. Moga Dengan Usaha Murni dan Bantuan Anda Ini Dapat Menambah Pahala Kebaikan Anda dan Semoga Allah Membalas Dengan Sejuta Kerahmatan.